Sankt Hans og.. Hekse?

Lagkage med brownie, hindbær og jordbær

Lækker lyserød lagkage

Jeg lavede for nyligt en lagkage, mere eller mindre ud fra fri fantasi og nye idéer. Den faldt i god jord på min Instagram og jeg lovede at sætte en opskrift sammen.. Det har taget lidt tid, men her kommer den altså og den smager SÅ godt!
Den er ikke så svær som den måske kan synes for nogen, så kast jer endelig ud i det.
Jeg har lavet målene efter at det skal være nemt at doble op. Denne opskrift giver en kage til ca. 6 personer, i en springform med 20 cm i diameter. God fornøjelse!

kagen

Til ca. 6 personer
Ingredienser

Browniebunden

100 g mørk chokolade
100 g blødt smør
125 g flormelis
1 æg
50 g valnødder
20 g mel
25 g grofthakkede valnødder

Hindbærcreme

2 blade husblas
200 g hindbær
Saft fra 1 citron
60 g sukker (gerne rørsukker)
1,5 tsk vaniljesukker (gerne hjemmelavet)
2 æg
2 æggeblommer
1 tsk maizena
2 tsk vand
25 g koldt smør

Jordbær-/hindbær mousse

3 blade husblas
100 g jordbær
100 g hindbær
2 spsk sukker
1,5 tsk vaniljesukker (gerne hjemmelavet)
Saft og skal fra 1 økologisk citron
2 dl fløde

Sådan gør du:
Brownie
Smelt chokoladen over vandbad. Pisk flormelis og smør luftigt og tilsæt derefter ægget. Pisk godt. De hele valnødder males helt fint i en minihakker, så det bliver ligesom mel. Tilsæt valnøddemelet og det alm mel til ægge-/smør-massen. Tilsæt den smeltede chokoladelidt af gangen, mens du stadig pisker forsigtigt. Vend de grofthakkede valnødder i dejen.
Beklæd en springform på 20 cm med bagepapir i bunden og bag kagen ved 175 grader i ca en halv time.
Jeg er utålmodig, så når kagen er færdig i ovnen putter jeg den i fryseren så den hurtigt kan køle af. Den skal nemlig være helt kold, når den frigøres fra formen (med en kniv).
Når du har frigjort kagen fra springformen, skal formen vaskes op og tørres. Kagen placeres tilbage i formen, som fores med kageplast langs siderne.

Hindbærcreme
Dæk husblas med koldt vand (jeg bruger et højt vandglas til det) i ca. et kvarter. Bring imens hindbær, citronsaft, sukker og vaniljesukker i kog. Lad det koge til bærrene er godt udkogte og sukkeret er smeltet.
Mos bærrene med en ske eller gaffel. Bland maizena med vandet og pisk det sammen (med en gaffel) med æg og æggeblommer.
Hæld æggeblandingen i gryden i en helt tynd stråle, mens du hele tiden pisker (meget vigtigt, ellers får du noget der minder om hindbær-røræg….). Lad det komme op at boble igen og lad det stå på blusset i ca et minut. Tag det af varmen og lad det køle lidt af i et nogle minutter. Tilsæt smørret og rør rundt til det er smeltet. Put tilsidst det udblødte, vredne husblas i.
Nu er cremen klar til at blive hældt oven på kagen i formen (og ind på frys igen, hvis du også er utålmodig).

Mousse med jordbær og hindbær
Dette sætter jeg tit over samtidigt med hindbærcremen for det skal nemlig stå og køle af et godt stykke tid.
Udblød husblassen som ovenfor. Hindbær, jordbær, citronsaft og -skal, sukker og vaniljesukker bringes i kog. Når det koger, skrues ned for varmen og blandingen får lov at simre i et kvarters tid. Når det er færdigt kan du vælge at si blandingen så du kun har saften. Når jeg ikke skal lave bomber til pynten, moser jeg nu bare tit bærrene og bruger blandingen inkl. pulp.
Tilsæt husblassen og lad det smelte i den varme bær-blanding og lad det stå og køle af. Det skal være lunket, ikke koldt, men slet ikke varmt heller.

Når det er hvad man vist kalder lillefingervarmt, er bærblandingen klar. Pisk fløden til meget letpisket flødeskum. Det skal kun lige begynde at danne bløde toppe, men altså være mere flydende end fast skum.
Vend ca. en tredjedel af flødeskummet over i din bærblanding og vend det forsigtigt sammen. Hæld så halvdelen af bær-/skum-massen over i skålen med flødeskummet og vend det forsigtigt sammen. Og hæld så det sidste bær-/fløde-masse i skålen og vend det hele sammen til en ensartet masse – forsigtigt!
Jeg ved godt det er omstændeligt, men det giver altså det bedste resultat.

Når hindbærcremen er stivnet oven på kagen kan du hælde din bær-mousse ud over hindbærcremen.
Ooooog så på frys igen. Du kan sagtens bare stille kagen i køleskabet for hvert trin i stedet for fryseren, men du skal i så fald vente noget længere mellem hvert trin. Og faktisk er min erfaring også at moussen står en hel del skarpere når den kommer på frys. Ikke sådan til næste dag, det har jeg ingen erfaring med, men bare sådan en time eller deromkring – også når den er færdig. Et par timer i fryseren og så i køleskabet indtil den skal serveres.

snit

Det var dét! Pynten kan du lege med. Du kan f.eks. lave moussebomber til at sætte ovenpå, lave marcipanbånd, udstikke små blomster, drysse med krymmel og glimmer? Ja, sådan gik det i går da jeg lavede kagen igen. Den blev noget mere pyntet, end jeg normalt vælger at gøre men jeg skulle lige prøve nogle ting af..

Håber I synes om den!

skaermbillede-2017-10-21-kl-17-16-39

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sankt Hans og.. Hekse?